logo

Światowy Dzień Jakości: Woda butelkowana gwarantem wysokich standardów

Facebook Twitter

 

Światowy Dzień Jakości, obchodzony jest co roku w drugi czwartek listopada. Ma on na celu promowanie wiedzy na temat jakości na całym świecie, podkreślenie jej znaczenia oraz konieczności nieustannej kontroli.  Ten dzień stanowi także przypomnienie, że podejście do jakości systemów i procesów produkcyjnych może mieć spektakularny wpływ na życie człowieka. Tegoroczne hasło święta – „Quality conscience: Doing the right thing” – zwraca uwagę na znaczenie świadomych i jakościowych wyborów. Jest to szczególnie ważne w przypadku produktów, które spożywamy na co dzień, jak woda. Jej jakość i bezpieczeństwo są nieodłącznym elementem zdrowego życia.

Jak pokazują opracowania – m.in. raport KPMG[1] – w Polsce rośnie spożycie wody butelkowanej. Dodatkowo, to ten rodzaj wody wskazywany jest przez konsumentów jako najbezpieczniejsze i najbardziej jakościowe źródło nawodnienia – blisko 55 proc. respondentów decyduje się na jej zakup właśnie z tego powodu[2].

Normy dotyczące wód butelkowanych są bardzo restrykcyjne, określone m.in. w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 31 marca 2011 w sprawie naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych i wód stołowych. Wody te muszą także spełniać standardy Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz Amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków. Przepisy te są znacznie bardziej rygorystyczne niż przepisy, którym podlega woda wodociągowa, określone w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Co to oznacza w praktyce?

„Przede wszystkim należy podkreślić, że woda butelkowana, jako produkt spożywczy, podlega bardziej restrykcyjnym regulacjom prawnym niż woda kranowa. Dotyczy to m.in. wymogu braku obecności bakterii chorobotwórczych czy substancji potencjalnie niebezpiecznych. Każdy etap butelkowania  naturalnej wody podlega ścisłej kontroli – zarówno producenta, jak i organów zewnętrznych” – podkreśla dr Roksana Kruć-Fijałkowska, hydrogeolożka, wykładowczyni Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu.

Przepisy wyraźnie wskazują na standardy jakości wód butelkowanych naturalne wody mineralne i wody źródlane muszą być wodami pierwotnie czystymi i pochodzić ze złoży podziemnych o udokumentowanych zasobach. W przeciwieństwie do wody kranowej, wody butelkowane nie mogą być poddawane żadnym procesom, które zmieniłyby ich naturalne właściwości fizykochemiczne czy mikrobiologiczne – a jedynie nielicznym, ściśle określonym prawnie, procesom przygotowania, takim jak np. napowietrzanie i filtracja.

„To właśnie wybór wody w butelce gwarantuje nam najwyższą jakość i standard – wody pierwotnie czystej, stworzonej przez naturę” – dodaje Roksana Kruć-Fijałkowska.

Światowy Dzień Jakości został ustanowiony w 1989 roku przez trzy główne międzynarodowe organizacje do spraw jakości: Amerykańskie Stowarzyszenie do spraw Jakości, Europejską Organizację Jakości oraz Unię Japońskich Naukowców i Inżynierów.

„Wody Mineralne i Źródlane – Stowarzyszenie WODA!” zostało powołane w celu promowania bogactwa polskich wód naturalnych oraz popularyzowania wiedzy o ich zdrowotnym wpływie na organizm człowieka. Misją „Stowarzyszenia WODA!” jest edukacja na temat wód naturalnych oraz ich znaczenia dla prawidłowego nawodnienia w dyskusji o zdrowiu publicznym i indywidualnym, a także promowanie jej spożycia.


 

[1] Badanie KMPG przeprowadzone w grudniu 2016 roku

[2] Badanie SW RESEARCH we współpracy ze „Stowarzyszeniem Wody Mineralne i Źródlane – Stowarzyszenie Woda!” przeprowadzone w marcu tego roku