Oświadczenie: katastrofa ekologiczna na Odrze

W związku z katastrofą ekologiczną na Odrze i licznymi zapytaniami kierowanymi do członków organizacji dotyczącymi bezpieczeństwa spożywanej wody, „Wody Mineralne i Źródlane – Stowarzyszenie Woda!” oświadcza, że obecna sytuacja nie ma jakiegokolwiek wpływu na jakość mineralnej i źródlanej wody butelkowanej.

1. Woda mineralna i źródlana pochodzi z zasobów głębinowych izolowanych geologicznie (warstwami słaboprzepuszczalnymi) od środowiska zewnętrznego i jest pierwotnie czysta pod względem chemicznym i mikrobiologicznym.
  2. Zakłady rozlewnicze wody butelkowanej wyposażone są w systemyuniemożliwiające zanieczyszczenia jakimikolwiek substancjami pochodzącymi ze środowiska zewnętrznego. Każdy etap produkcji wody butelkowanej podlega ścisłej kontroli (zarówno producenta, jak i organów zewnętrznych) oraz musi spełniać rygorystyczne normy.
  3. Należy wyraźnie podkreślić, że woda butelkowana jest produktem spożywczym i musi spełniać bardziej restrykcyjne normy prawne, niż woda kranowa i dotyczące m.in. wymogu braku obecności bakterii chorobotwórczych czy określenia poziomów substancji potencjalnie niebezpiecznych, takich jak bar, kadm, miedź, azotyny, azotany.

Jak podkreśla Roksana Kruć-Fijałkowska, geolożka, doktorka Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu: Zatrucie Odry jest największą katastrofą ekologiczną ostatnich lat, mającą wpływ na cały ekosystem i gospodarkę. Skutków tej tragedii nie da się na tę chwilę nawet oszacować. Teraz najważniejsze staje się bezpieczeństwo i zdrowie – musimy mieć pewność, że woda z jaką mamy styczność, a przede wszystkim ta, którą spożywamy, pochodzi z w pełni bezpiecznych źródeł”.

Wody Mineralne i Źródlane – Stowarzyszenie Woda!”, w obliczu tragedii na Odrze, zdecydowało się także przekazać pomoc w postaci agregatu prądotwórczego na rzecz Polskiego Związku Wędkarskiego w Szczecinie.